Certificaat Jongeren voor Jongeren

Negen Kaapverdiaanse jongeren (8 meiden en 1 jongen) hebben met veel inzet en enthousiasme deelgenomen aan de training ‘Jongeren voor jongeren, doe iets voor elkaar en stop seksueel geweld!’ en zijn opgeleid tot peer - mediators om slachtoffers van seksueel geweld op te sporen en hen vervolgens te ondersteunen bij het vinden van adequate hulpverlening om de schade te verwerken of om het geweld te stoppen.
Deze training is ontwikkeld en uitgevoerd door Marta Filomena Delgado (Coragem) in opdracht van Dona Daria/Casa Tiberias.

Vol trots zijn de certificaten op 27 juni 2010 bij Casa Tiberias aan de jongeren overhandigd. De jongeren met verschillende opleidingsachtergronden zijn enthousiast: “Ik let veel beter op mensen en hun gedrag en houding. Ik ben alert. Ik weet dat ik niet het vertrouwen win door bij vermoedens te zeggen ‘je kunt mij vertrouwen’. Vertrouwen moet groeien.”

De activiteiten stoppen niet bij de training. Na de zomervakantie komen de jongeren weer samen om plannen te maken hoe ze het probleem van seksueel geweld bespreekbaar kunnen maken onder jongeren in Rotterdam. Marta Filomena Delgado ondersteunt en begeleidt hen hierin.

oor meer informatie over de training en het project: Marta Filomena Delgado (Coragem), Contact: coragemjongeren@gmail.com of tel. 06 434 441 10
Aisha de Jong, Contact: a.dejong@donadaria.nl of tel. 010 465 92 96

Dit project werd mogelijk gemaakt door: Stichting Kinderpostzegels Nederland

Nieuwe Foto Albums

Nieuwe albums met foto's van de verbouwing van het pand van Casa Tiberias en foto's van de feestelijke heropening van het pand.
 

Zie: De Heropening - 1
Zie: Verbouwing - 1

Casa Tiberias is heropend

Op donderdag 27 mei heeft stichting Casa Tiberias haar pand aan de Hugo Molenaarstraat 49b op feestelijke wijze heropend. In de aanwezigheid van 130 gasten onthulden vicaris generaal Verbakel en de Delfshavense deelgemeentevoorzitter Carlos Gonsalves een doek met daarop het nieuwe logo van Casa Tiberias en een moeder/kind beeld.

Aansluitend gaven de vrouwen en kinderen van Casa Tiberias een spetterend optreden van Batuco; een traditionele Kaapverdiaanse zang en dans.

Het feest werd afgesloten met een receptie waar uiteraard de Kaapverdiaanse hapjes niet ontbraken.

Het doek wat onthuld is, symboliseert de ontwikkelingslijn van Casa Tiberias. De stichting werd opgericht in 1994, op initiatief van de Kaapverdiaanse parochie Onze Lieve Vrouw van de Vrede, met als voornaamste functie de opvang van alleenstaande moeders en hun kinderen. In 2005 werd de vrouwenopvang stedelijk gecentraliseerd en verdwenen de opvang en het maatschappelijk werk bij Casa Tiberias. Casa is echter altijd een huis voor en door Portugees sprekende vrouwen en hun kinderen gebleven. Sinds 2005 wordt de stichting volledig gerund door vrijwilligers. Het pand van Casa Tiberias was door het intensieve gebruik behoorlijk uitgeleefd en aan renovatie toe. Het afgelopen half jaar was het dan zover. De vrijwilligers en hun activiteiten kregen tijdelijk onderdak bij stichting Avanço en het pand van Casa werd flink onder handen genomen. Het resultaat mag er zijn. Alles is in lichte kleuren geschilderd, er is nieuwe verlichting aangebracht, de keuken is vergroot, er is een aparte spreekkamer gecreëerd voor de formulierendienst, de werkplekken voor de kantoorvrijwilligers zijn vernieuwd en er is een computerruimte gekomen. De vrijwilligers zijn zeer content met hun vernieuwde Casa en zullen spoedig hun activiteiten weer hervatten. Eindelijk kunnen zij starten met computerlessen en kooklessen (al jaren een grote wens). Ook de buren zijn blij dat de dames van Casa er weer zijn. Casa Tiberias heeft naast haar vaste wekelijkse activiteiten namelijk ook een belangrijke inloopfunctie voor de wijk. Casa Tiberias hoopt in de toekomst meerdere activiteiten te kunnen huisvesten in haar pand. Komt u gerust eens langs om te kijken of de ruimtes geschikt zijn voor uw activiteiten.

Nieuw Album: Raiz di nós Terra

Nieuw album met foto's van de activiteit: Batuco voor kinderen
Zie: Album Batuco voor kinderen

Speld Emily Duarte

Op vrijdag 11 december kreeg Emily Duarte Monteiro tijdens het Rotterdamse Vrijwilligersfeest door wethouder Kriens de vrijwilligersspeld 2009 opgespeld voor haar jarenlange inzet als vrijwilligster van Casa Tiberias.
Het was voor haar een grote verrassing. Emily is als vrijwilligster van het eerste uur op diverse manieren actief bij Casa Tiberias. Zo verzorgt ze al jarenlang de naai- en kooklessen binnen Casa Tiberias. Sinds kort zijn daar de maandelijkse 55+ bijeenkomsten van de 'theetantes' bijgekomen.

Emily: namens de vrijwilligers van Casa Tiberias van harte gefeliciteerd met de speld. We zijn trots op u! Kijk voor meer foto's onder knop fotoalbums.

Nieuw fotoalbum over visiedag 3 okt

Er is een nieuw fotoalbum geplaatst met foto's van de visiedag die gehouden werd op zaterdag 3 oktober 2009. Irmgard Busch vertelde ons over 'hartstochten': over echte hartstochten, plastic hartstochten en bonsai harstochten. Vandaar een mooie fotosessie van alle aanwezigen met een bonsaiboompje.

 Fotoalbum van de Visiedag oktober 2009

Tijdelijke verhuizing Avanco !

Casa Tiberias verhuist haar activiteiten vanaf dit seizoen tijdelijk naar stichting Avanco aan de Robert Fruinstraat 26-32. Casa Tiberias is hier telefonisch te bereiken op 010-4484318. Het uitdeelpunt van de voedselbank heeft tijdelijk onderdak gekregen bij de Kaapverdiaanse parochie Onze Lieve Vrouwe van de Vrede aan de Korfmakerstraat 131. Het pand van Casa Tiberias aan de Hugo Molenaarstraat 49b was flink aan verbouwing en groot onderhoud toe wat dit najaar zal plaatsvinden. Casa hoopt de activiteiten in 2010 te kunnen starten in een frisse nieuwe ruimte.

Nieuw foto album!

Er is een nieuw fotoalbum geplaatst. In april heeft een grote groep vrouwen bij Casa Tiberias de cursus 'Ken je kwaliteiten, ken je kracht' gevolgd. In het fotoalbum vindt u de foto's van de certificaatuitreiking.

Fotoalbum van de certificaatuitreiking

Casa Tiberias goes digital!

Casa Tiberias is sinds kort online dankzij de enorme inspanningen van Wolfgang van Lieshout. Hij bouwde deze website voor Casa en maakte hem dusdanig gebruiksvriendelijk dat we nu zelf foto's en nieuwsberichten kunnen toevoegen. Wolfgang, namens alle vrijwilligers en bezoekers van Casa Tiberias: enorm bedankt!!! We doen ons best om de website zo snel mogelijk compleet te vullen met alle informatie. Nog even geduld...